ADRESLİ YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 27MAY
ADRESLİ YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 Adresli yangın algılama sistemleri kurulu olduğu binada bir yangın çıkması durumun da yangını noktasal olarak operatör paneline ileten, değişik senaryolar uygulayabildiğimiz akıllı sistemlerdir. Yangını algılamak için bir çok uç birim vardır. Bunlar örneğin duman algılayıcı dedektörler, ısı algılayıcı dedektörler, hem ısı hem duman algılayan kombine dedektörler, yüksek alanlar için ışın tipi dedektörler , alev algılayan alev (flame) dedekötrler gibi... Bu sistemlerin kullanımı bir çok kolaylığıda beraberin de getirir. Örneğin bakım maliyetleri düşer. Bunun nedeni adresli yangın algılama sistemleri kirlenen dedektörü , arızalı cihazları size noktasal olarak söyleyebilir. Bu durum zamandan büyük kazançlar sağlar. 

   Bir çok yangın algılama sistemi markası vardır. Kulandıkları malzeme ve yazılımlara , sahip oldukları standart belgelere göre fiyatları değişir. İyi bir sistemin uluslararası belgeleri vardır.  Yangın algılama sisteminde ucuza sistem almak mantıklı bir şey olarak görülsede pek mantıklı bir durum değildir. Aldığınız sistem belki 10 yılda bir kez işe yarayacaktır ve düzgün çalışmaması büyük zararlara neden olabilir. Bunların yanında sistemin yapısal kablolamasıda  çok önemlidir. Yapısal kablolaması ve kablo kalitesi iyi olmayan bir sistem çok sorun çıkarır. Hatta öyle ki bu tarz yerlerde bir çok sistemin enerjisi kesilip off durumda bırakılmaktadırlar. Projelendirmesi, keşfi yapan teknik personelin bu işte deneyim ve bilgisi de bir o kadar önemlidir. Bunlara dikkat edilmezse kullanıcıyı büyük sıkıntılar bekler. 

 Düzgün bir sistem satın almak için aşağıda ki kriterlere dikkat edilmelidir.

 1- Sistemin projelendirmesi gerekli standartlara uygun mu , proje kullanılan alana göre mi hazırlanmış,

 2- Sistemin yapısal kablolaması işi bilen ehil kişiler tarafından mı yapılmış,

 3- Kullanılan kablo kaliteli mi ? (piyasada yanmaz kablo diye slikon bazlı kablolar satılmaktadır. İç yapısında kablo perlerinde ki kılıf elinizle bile soyulmaktadır. Bu kablolar daha devreye alım yapılmadan montaj aşamasında asma tavan gibi metal aksamlara temas etmekte, sistemde toprak kaçakları oluşmaktadır. Yangın sisteminin en sıkıntılı arızası toprak kaçaklarıdır. Sistem asla stabil ve düzgün çalışmaz)

 4-Kullanılan sistem uluslararası belgelere sahip mi ,  kendini kanıtlamış mı? İşin doğrusunu söylemek gerekirse piyasada bulunan sistemlerin çoğu çöp niteliğindedir. Özellikle yerli olan ürünler büyük ölçekli sistemler için hep sıkıntı yaratmıştır. İthal olan alt segment ürünlerin de yerli ürünlerden bir farkı yoktur. Bu alanda dünya lideri olan firmaların ürünlerini tercih etmenizi öneririm. Örn. Siemens , Bosch , Honeywell , Tyco , Hochiki gibi..

5-Sitem montajından sonra devreye alım kısmı mühimdir. Proje güncel, mahal isimleri son revize görmüş şekilde olmalıdır. Devreye alan personel bu işte uzman olmalıdır ve işini önemsemelidir. Yanlış gireceği bir mahal yangın durumunda farklı bir yere yönlendirme yapabilir. Bunlara çok dikkat edilmelidir. 

6-Yangın sistemleri yaşayan sistemlerdir. Bakım olmadan kararlı çalışmazlar. Bu yüzden kullanım alanına ve insan trafiği yoğunluğuna göre periyodik bakımları kurulduğu günden itibaren yapılmalıdır. Periyodik bakımı yapılmayan sistem sürekli yanlış alarmlar verecektir. Sistemin güvenirliliğini azaltacaktır. İnsanların bir noktadan sonra yangın alarmını dikkate almamalarına neden olacaktır.

Yangın algılama sistemleri adresli ve konvansiyonel olarak ikiye ayrılır. Can Bus prtokolünde data haberleşmesi ile çalışan sistemlere intelligent yani akıllı adresli algılama sistemleri denir. Eski konvansiyonel olarak çalışan sistemlerin gelişen teknolojiyle adresli sistemlere evrilmişleridr.

Teklif Al

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile irtibat sağlayabilirsiniz.