Yangın Bakım 01ARA
Yangın Bakım

Yangın Bakım 

 

Yangın bakımı yangın algılama sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için yapılır.Sistemde ki cihazların bir bölümünün ya da tamamının ihtiyaç durumunda veya periyodik olarak gözlenmesi,incelenmesi ve fiziksel olarak müdahale edilerek çalışmasına engel teşkil edecek sorunların düzeltilmesi  için yapılan işlemdir. 

 

Yangın algılama ve alarm sistemleri kapsadığı cihazların yapıları gereğince bakıma ihtiyaç duyan sistemlerdir.Sistemde kullanılan cihazların yapısal durumları gereğince ve ürün kalitesine bakmaksızın çevresel koşullardan,toznem,kirlenme,hava hareketleri dolayı sistemin performansında zamanla azalma olabilir.Bundan dolayı belirli zaman aralıklarında test veya onarım çalışmaları ile sistemin düzgün çalışması ve işleyiş performansı incelenerek gerekli bakım çalışmaları ve düzeltmeler yapılmalıdır.Bu durum aynı zamanda binaların yangından korunması hakkında yönetmelik gereği zorunlu kılınmıştır. 

 

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile zorunlu hale getirilen periyodik yangın söndürme sistemleri bakım çalışmaları ve süreleri şu şekildedir; 

 

Günlük Kontrol: Kullanıcının kendi başına yapabileceği basit kontrolleri içermektedir. 

 

Aylık Kontrol: Yedek güç kaynağı testi, arıza göstergelerinin izlenmesi gibi aylık kontrolleri içermektedir. 

 

Üç Aylık Kontrol: Bölgesel testler, sistem kütüğünün kontrolü, kontrol ve gösterge tertibatının kontrolü, kontrol ve izleme fonksiyonlarının testi, yapısal değişimlerin incelenmesi gibi işlemleri içermektedir. 

 

Yıllık Kontrol: Günlük, aylık ve üç aylık muayenelerin yanında, batarya testleri, cihazların erişilebilirliği ve tüm algılayıcıların sağlıklı çalıştığının denetlendiği tüm sistemi içeren testler yapılmaktadır. 

 

Yangın algılama ve alarm sistemlerinde en iyi sonuç veren bakım onarım şekli periyodik bakımdır.Düzenli, sürekli ve kararlı çalışmanın en önemli unsuru olan periyodik bakımın yapılmasıyla arıza olasılığı çok azalmaktadır.İlgili yönetmelik ve kılavuzlarda da tanımlanan ve yapılması zorunlu kılınan bakım türü periyodik bakımlardır. 

Periyodik bakım koruyucu bir bakım olup oluşabilecek arızaların önceden saptanarak önlenmesi amaçlanmaktadır.Test sonucu değişmesi gereken parçalar veya cihazlar değiştirilir.Cihazların ve sistemin perfomansları kontrol edilir.Tesisat durumu gözden geçirilir.Mimari yapının güncel haline göre uygunluk durumu kontrol edilir. 

 

 

Yangın Algılama Sistemleri 

Kendi içinde farklı türlere ayrılan yangın algılama sistemleri bakımı açısından büyük öneme sahip akıllı sistemlerdir.Ne kadar erken müdahale yapılabilirse o kadar kısa sürede çözüme ulaştırılır. 

 

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri 

Daha çok ev veya küçük işletme kullanımlarına uygun tasarlanan konvansiyonel yangın sisteminde bölgesel tanımlama ön planda yer alır.  

Olası bir yangın olduğunda da bu bölgeye göre anında ihbar gerçekleşir ve kısa sürede müdahale edilebilir. 

 

Adresli Yangın Algılama Sistemleri 

Özellikle fabrika,tesis gibi büyük çaplı işletmelerin tercih ettiği bu yangın sisteminde olası yangının direkt olarak yeri yani çıktığı bölge tespit edilir. Başladığı konumu net gösteren sistemde duman ve ısı tercih edilen dedektörler tarafından taranır ve gerçek bir yangın mı değil mi sonucuna varır. 

 

Akıllı Yangın Algılama Sistemleri 

Akıllı dedektör sistemi ile desteklenen bu yangın ihbar sisteminde yangının gerçek olup olmadığına odaklanılır.Diğer sistemlere göre daha hassas bir yapıda olduğu için sistemde arıza bile olsa anında yangın ihbarını iletir. 

 

Yangın İhbar Sistemleri 

Yangın algılama sistemleri ile doğru orantıda çalışan ihbar sistemleri için ilk dikkat edilecek şey yangın algılama sistemleri periyodik bakım olmalıdır.  

Kontrolleri düzenli sağlanmayan bir sistemin olası yangınlarda sorun çıkartması pek çok hasara sebebiyet verebilir.Algılama ve ihbar nasıl çalışır düzenine bakacak olursak; yangının oluştuğu anda paneline ulaşıp ikazları çalıştırması ve bu ikazlar sonucu gerekli yerlere ihbarının yapılması olarak tanımlanabilir. Bu nedenle yangın algılama ve ihbar sistemleri bakım onarım konusunda eş zamanlı yürütülmelidir. Panele düşen yangın olasılığını ihbar edemeyen bir sistem sizi ve etrafınızdakileri yangından kurtaramaz. İkaz için genellikle yangın dedektörleri, yangın butonları, yangın panelleri, yangın sirenleri ve yangın modülleri kullanılır. İlk aşama burada başlar iken düzenli olarak yangın ihbar sistemlerinin bakım ve onarım aşamaları tamamlanmadıysa can ve mal kayıplarına daha çok rastlanır. 

 

Teklif Al

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile irtibat sağlayabilirsiniz.