Yangın Algılama Sistemleri 14HAZ
Yangın Algılama Sistemleri

Yangın algılama sistemleri ve ihbar, konaklama, toplanma, eğitim, sıhhat hizmeti, tecim, ofis, endüstriyel, depolama, cezaevi, fakatçlı tüm binalarda, yangını başlangıç aşamasında, tehlikeli boyutlara varmadan algılayarak, gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak şekilde, her binaya özel projelendirilmiş, tesis edilmesi yasalar gereği olan yangın erken uyarı sistemidir.

Sistem en sıradan anlamda, yangını başlangıç aşamasında algılayacak çeşitli tipteki detektörler, idraklanan yangının değerlendirmesini meydana getirecek ve gerekli olan bölgeleri uyaracak ana denetim paneli ve sesli yada görsel uyarı cihazlarından meydana gelir.

Yangın algılama sistemlerinde genel fakatç yangının başlangıç aşamasında algılanarak lüzumlu olan yerlere ikazların yapılmasıdır. Uyarmanın yapılmasından itibaren geçen her dakika önemlidir. Buna bakılırsa yangının oluştuğu yere en kısa sürede müdahalenin yapılması, ancak yangının oluşma yerinin açık oturum üzerinde görülmesiyle mümkün olur. Yangın idrak etme sistemleri, bu bilginin alınma prensibine bakılırsa ikiye ayrılır.

Konvansiyonel (Klasik) Yangın idrak etme ve İhbar Sistemleri
Sistemde yangın yahut arıza bilgisi açık oturum üzerinde bölge (zone) bazında görülür. Sistemin kurulu bulunmuş olduğu bina bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümleme kat bazında ya da bina bazında yapılabilir. Sistemde kablo tesisatı, oluşturulacak bölge sayısına nazaran yapılır. Her bölgeye en çok 20 detektör bağlanabilmektedir. İstenildiği kadar yangın ihbar butonu kullanılabilir. Siren kablosu panelden ayrı olarak çekilir.

Adresli Yangın idrak etme ve İhbar Sistemleri
Sistemde yangın ve arıza bilgisi adres bazında panel üzerinde bulunan LCD ekran üzerinde görülür. Sistemdeki tüm cihazlar panel üzerinde bir adres teşkil eder. Bu adresler istenildiğinde Türkçe de yazılabilir.

Sistem mimari yapı itibariyle karmaşa ve yangına müdahalenin bina içerisinde zor olacağı binalarda kullanılır. Tüm idrak etme ve manuel cihazlar bir adres teşkil ettiğinden dolayı yangın müdahalesi en kısa sürede yapılabilir. Konvansiyonel sistemlere nazaran, gelişmiş teknik özelliklere haiz sistemlerdir. Sistemdeki tüm elemanlar sistemin kendine özgü yazılımı ile çalışır. Söndürme, gaz idrak etme, bina otomasyonu, müzik anons, gibi sistemlerle irtibatlandırılacak altyapıya haiz sistemlerdir.

Sistemi Oluşturan Elemanlar ve Özellikleri
Yangın algılama ve İhbar Sistemleri

Ana denetim Paneli
Detektör ve yangın suç duyurusu butonlarından gelen uyarı sinyallerini değerlendiren 1 bölgeden 32 bölgeye kadar zone ( bölge ) kontrol kartları bulunan yangın alarm kontrol panelleridir. Sistem 24 V DC gerilimle çalışır. Elektrik kesildiğinde kontrol panosu içinde, sistemi 24 saat süreyle besleyebilecek kapasitede bakımsız tip akü grubu ve gerilimi 220 V AC olan sistemden giriş alabilen, 26-28 V DC çıkışı ile santralı beslerken aynı anda aküleri de şarj edebilen bir güç kaynağı bulunur. Sistemde oluşan arızaları ve yangın ihbarlarını panelin ön yüzünde bulunan ledler ve buzzer (vızıltı) ile kullanıcılara bildirir. Eğer gelen yangın ihbarı ise sistemde bulunan sirenleri otomatikman devreye sokar. Ön panelde buzzer, siren susturma, panel resetleme gibi işlevleri icra eden butonlar bulunur.

Optik Duman Detektörü
Fotometrik prensibe bakılırsa çalışan duman algılayan, gelen sinyalleri bir kez değerlendirdikten sonrasında ana panele gönderen, üzerinde alarm durumunu gösteren bir ledi bulunan, gövdesi ABS termoplastikten yapım edilmiş detektörlerdir. Kullanım bölgeleri normal şartlarda duman, toz, buğu bulunmayan genel mahallerdir. (otel odaları, hastane odaları, ofisler, elektrik pano odaları, depolar şeklinde. ) idrak etme alanları 70-100m² dir.

İyonizasyon Duman Detektörü
Görülebilir ve görülemez gaz partikülleri yangın başlangıcında hissedecek özellikte, gelen sinyalleri bir defa değerlendirdikten sonra ana panele gönderen, üzerinde alarm durumunu gösteren bir ledi bulunan, gövdesi ABS termoplastikten yapım edilmiş detektörlerdir. Paslanmaz çelik ve sızdırmaz bir bölüm içerisinde radyoaktif element Americium 241 ihtiva ederler.

Kullanım yerleri düzgüsel şartlarda duman, toz, buhar bulunmayan genel mahallerdir. (otel odaları, hastane odaları, ofisler, elektrik pano odaları depolar şeklinde. ) algılama alanları 70-100m² dir.

Isı Detektörleri
sabit ısı detektörü; bulunmuş olduğu ortam sıcaklığının belirli bir değere (57 C-85 C) ulaşması prensibine gore, ısı artış oranı detektörü; bulunduğu ortam sıcaklığının belirli bir süre aralığındaki değişimi esas alınarak alarm veren, gelen sinyalleri bir defa değerlendirdikten sonrasında ana panele gönderen, üzerinde alarm durumunu gösteren bir ledi bulunan, gövdesi ABS termoplastikten yapım edilmiş detektörlerdir. Kullanım yerleri düzgüsel şartlarda duman, toz, buhar bulunan genel mahallerdir. (mutfaklar, restoranlar, çamaşırhaneler, kalorifer daireleri, barlar gibi ) idrak etme alanları 30- 50m² dir.

Işın (Beam) Detektörleri
Infrared ışın yürüyerek bir verici ve bu sinyalleri idraklayan bir alıcıdan kaynaklanır. Işın demetinin duman tarafından kesilmesi aletin alarmla paneli uyarması esasına göre çalışır. Kullanım yerleri; düzgüsel tip detektörlerin kullanılamayacağı büyük ve yüksek tavanlı mahallerdir.(depolar, spor salonları, fabrikalar benzer biçimde ) idrak etme alanları; alıcı verici arası azami 100m, detektörler arası sağdan ve soldan 7 m dir.

Duman Detektörleri
Yangın algılama sistemlerinde, yangının değişik etkilerini idraklayan dedektörler kullanılır. Kulanılacak dedektör tipinin belirlenmesi için, ortamdaki materyalin yanma özellikleri bilinmelidir. Yavaş ve için için yanmalarda hızlı yanıt verebilen elektro optik prensibiyle çalışan duman dedektörüdür.

Yangın İhbar Butonları
Kare görünümlü sert plastikten yapım edilmiş, cama basılmış olduğunda cam kırılacak ve bunu takiben sistemi alarm durumuna geçirecek şekilde dizayn edilmiş manuel alarm butonlarıdır. Kullanım bölgeleri; genel anlamda kaçış yolları, koridorlardır.

Yangın İhbar Sireni
Panele, detektör veya butonlardan gelen alarm bilgisinden sonra yüksek sesli uyarı meydana getiren elektronik uyarma cihazlarıdır. Panelden ayrı bir kablo çekilir ve bu hat üzerine bağlanır.

Yangın Alarm Sistemlerinin Genel Blok Şeması
Yangın algılama Blok Şeması

açık oturum, Keypad, Duman Dedektör, Siren Bağlantı Şeması
Yangın algılama Bağlantı Şeması

İşlem Sırası
– Hırsız alarm paneline ilişkin bağlantı şeması incelenir.
– Kullanma klavuzundaki bilgilere nazaran kullanılacak kablo seçilir.
– Hırsız alarm sistemi elemanları yerleri belirlenir.
– Eğer sıva üstü döşem çekilecekse uygun kanallar döşenir.
– Kanal içine iletkenler çekilir.
– Hırsız alarm sistemi elemanları yerlerine montajı yapılır.
– Elemanların giriş bağlantıları yapılır.
– Tüm elemanlar bağlandıktan sonra enerji verilerek kontrol yapılır.

Dikkat Edilecek Hususlar
Alarm sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için kullanma klavuzlarındaki kurallara uygun montajının yapılmasına dikkat etmek gerekiyor.

– Bağlantıları yaparken kablo uçlarını 5mm den fazla sıyırmayınız.
– Montaj yaparken, kablo renkleri ile terminal renklerinin birbiriyle uyuşmasına dikkat ediniz.
– Bağlantı şemasında gösterilenden başka kablo bağlamayınız
– Tesisatta kullanılan boruların çapı daire sayısı da göz önüne alınarak en az 14mm olmalıdır.
– Şifre girerek alarmı durdurmak için keypadler kapıya yakın yerlere monte edilmelidir.
– Proje uygulanırken iç döşem yönetmeliği ve Bayındırlık bakanlığı teknik şartnamelerinde belirtilen kurallara uyunuz.
– denetim panelinin vidalarını sökerek kapağını açınız.
– panel gövdesini ulaşım kolaylığı, enerji ve telefon hattı bağlantısını göz önüne alarak monte ediniz.
– Şebeke enerji kablosu, telefon kablosu, keypad ve dedektör kabloları için gövdede oluşturulan boşluktan kabloları içeri alınız.
– Enerji kablolarının öteki kablolar ile kısa devre olmamasına dikkat ediniz.
– Her kabloyu gerekli bağlantı yerlerine montesini yapınız.
– Akü montajını yapınız.
– Her firmanın ürettiği teknolojiye nazaran kablo giriş modülleri vardır. Bu modüllere bağlanacak zon (yangın bölgesi) ve dedektör sayısı üretici tarafınca belirlenir.
– Keypad ve zonlardan gelen kabloları şemaya uygun olarak bağlantısını yapın.
– Tüm kablolama işlemlerinden sonrasında akü bağlantısını yapmayı ihmal etmeyin.
– Panelin kapağını monte ederek devreye enerji verip kontrolünü yapın.
– Panale Kablosuz Eleman Montajı Panele ilişik anteni panelin üst kısmında montesini yapın.
– Kablosuz malzemelerin montajını lüzumlu yerlere yapın.
– Kullanma klavuzunda belirtilen özelliklere dikkat ederek monte edilmiş elemanların denetim paneline tanıtma programını yapın.
– Manyetik kapı dedektörlerini duvara veya çerçeveye monte edin. Antenlerinin düşey olmasına dikkat edin. Mıknatısı kapıya monte edin.
– PIR dedektör soketlerini duvara veya köşelere üzerindeki ok işaretine dikkat ederek monte edin.
– Dedektörü sokete yerleştirin. Anahtarından enerji vererek dedektör kapağını kapatın. Tüm dedektörleri kontrol ederek kontrol panelinin verdiği sinyalleri gözlemleyin. Sensörlerin yerlerini numaralarını panel üzerindeki zonlara( yangın bölgeleri) etiketleyin.

 

 

Fm 200 nedir, fm 200 nedir,fm 200 periyodik kontrol,fm 200 gazlı söndürme sistemleri teknik şartnamesi,fm 200 gazlı söndürme sistemleri bakım teknik şartnamesi,fm 200 gazı zehirlenmesi,fm200 yönetmelik,fm 200 gazlı söndürme sistemleri hesabı,fm 200 gazlı söndürme sistemleri yönetmeliği
fm 200 gazlı söndürme sistemleribakım teknik şartnamesi,
fm 200 gazlı söndürme sistemleri teknik şartnamesi,

fm200 yönetmelik,

fm 200 periyodik denetim,

fm 200 gazı zehirlenmesi,

fm200 gazlı söndürme sistemi nedir,

fm 200 gazlı söndürme sistemleri yönetmeliği,

fm200 insan sağlığı,

yangınsöndürme sistemleri nelerdir,
otomatik yangın söndürme sistemleri nedir,

sulu yangın söndürme sistemleri,

yangın söndürme sistemleri sprink,

bina yangın söndürme sistemleri,

yangın söndürme sistemleri pdf,

yangın söndürme sistemleri fiyatları,

yangın söndürme sistemleri ankara,

 

novec 1230 fiyat,
novec 1230 vs fm200,

tyco novec 1230,

novec 1230 fk 5 1 12,

 

davlumbaz söndürme sistemi iyi mi çalışır,
davlumbaz söndürme sistemi teknik şartnamesi,

davlumbaz söndürme sistemi ankara,

mutfak davlumbaz yangın söndürme sistemi fiyat,

mutfak davlumbaz yangın söndürme sistemi fiyatları,

davlumbaz yangın söndürme sistemi istanbul,

davlumbaz söndürme sistemi bakımı,

davlumbaz yangın söndürme sistemi yönetmelik,

 

kidde türkiye,
kidde fire,

kidde k24509,

kidde aerospace distributors,

kidde marine fire extinguisher,

tyco türkiye,

tyco bildirişim,

tyco türkiye bayileri,

tyco ürün kataloğu,

tyco connector,

tyco sprinkler catalog,

7.Johnson controls tyco,

tyco alarm,

zayıf akım tesisatı nasıl yapılır,

zayıf akım sistemleri eğitimi,

zayıf akım proje firmaları,

zayıf akım kabloları,

zayıf akım kaç volttur,

hastane zayıf akım sistemleri,

zayıf akım işi yapan firmalar,

ntg zayıf akım sistemleri,

exproof flaşörlü siren,
siemens duman dedektörü fiyat,

exproof açık oturum,

duman dedektörü fiyatı,

duman dedektörü fiyat n11,

duman dedektörü paneli fiyat,

duman dedektörü nedir,

cata duman dedektörü,

duman dedektörü kapağı,

adresli duman dedektörü,

duman dedektörü röleli,

mavilialev dedektörü,
spectrex alev dedektörü,

mavili exproof dedektör,

mavigard duman dedektörü fiyat,

mavili elektronik fiyat sıralaması 2019,

yangın ve gaz idrak etme sistemleri,

mavili akademi,

mavigard duman dedektörü fiyat,

alev dedektörü fiyat,

mavili akademi,

mavili exproof dedektör,

mavili elektronik fiyat sıralaması 2019,

mavili elektronik maaşları,

gaz dedektörü ankara,

yangın ve gaz algılama sistemleri,

finder yangın paneli kullanma talimatı,
finder yangın bağlantı şeması,

finder yangın dedektörü,

finder yangın paneli fiyat,

finder yangın fiyat sıralaması 2019,

finder yangın katalog pdf,

finder yangın bildirişim,

finder yangın fiyat sıralaması 2018,

finder yangın paneli kullanma yönergeı,

finder yangın fiyat sıralaması 2019,

finder yangın bağlantı şeması,

finder fire alarm system,

finder yangın fiyat listesi 2018,

finder yangın dedektörü,

finder yangın katalog pdf,

adresli yangın paneli,

gst yangın bildirişim,
gst yangın fiyat listesi,

gst duman dedektörü bağlantısı,

gst 200,

gst beam dedektör,

cooper yangın,

gst medikal,

gst gaz dedektörü,

gst yangın mesajşim,

gst 200,

gst duman dedektörü bağlantısı,

alfamax fiyat listesi,

gst adresleme aygıtı,

gst beam dedektör,

alfamax yangin paneli,

alfamax gaz dedektörü,

alfamaks elektronik aş,

alfamax duman dedektörü,

alfamax iş ilanları,

alfamax gaz dedektörü fiyat,

alfamax bayileri,

alfamax duman dedektörü bağlantısı,

hochiki türkiye,
hochiki izle,

ags aktuğ güvenlik sistemleri ltd şti,

ags elektronik,

yangın algılama sistemleri nelerdir,

yangın alarm sistemi,

yangın sistemleri malzemeleri,

yangin sistemleri,

yangın idrak etme sistemleri nelerdir

adresli yangın ihbar sistemi,

yangın alarm firmaları,

yangın bildirim döşemı,

hochiki türkiye distribütörü,

hochiki yangın paneli,

ags yangın,

gst türkiye distribütörü,

bosch yangın alarm sistemleri katalog,

yangın algılama ve alarm sistemleri,

13.Bosch yangın dedektörü fiyat,

bosch alarm sistemi,

adresli yangın alarm sistemleri fiyatları,

yangın alarm firmaları,

yangin sistemleri,

adresli yangın alarm sistemleri bağlantı şeması,

eatoncooper türkiye,
cooper yangın istanbul,

cooper cf3000,

eaton yangın,

cooper yangın ankara bayileri,

cooper cf1100,

cooper fire,

cooper capt340,

eaton cooper türkiye,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teklif Al

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile irtibat sağlayabilirsiniz.